Menü kínálatunk
Séfünkkel úgy terveztük meg az étlapunkat, hogy az ételeink egy részében hűen a múlthoz visszaadjuk a korábbi nagy
sikerrel fogyasztott hal és marhahúsos ételeket apróbb frissítésekkel, és ezt egeszitettük ki a nemzetközi konyha
remekeivel. Végeredményként bátran mondhatom, hogy aki ellátogat hozzánk egy helyen megtalálja a házias ízeket, valamint
nemzetközi kulináris élményekkel is gazdagodhat kitűnő borok kíséretében..
Ebédre hangolva
Előételek
égetett paradicsom, csalamádé, lilahagyma-lekvár, helyi termelői vaj, Toscan kenyér
helyi tejfel, fokhagyma
Déli harangszó
A déli harangszó minden nap déli 12 órakor megszólaló, az Úrangyala imádságra hívó harangszó. Az egész világon elterjedt szokás a katolikus templomokban, de Magyarországon a legtöbb protestáns templomban is harangoznak délben.
A déli harangozás a keresztények török feletti győzelméért való imádkozásra felhívó déli harangozást elrendelő pápai „Imabulla”, illetve az alig 3 héttel később kivívott nándorfehérvári diadal hírét országszerte követő ünnepi harangozások összekapcsolódásával vált a nándorfehérvári diadal és a török elleni győzelmi imádságra hívó szokássá.
Az 1456. július 22-én kivívott törökök elleni győzelmet, a Nándorfehérvári diadalt, egész Európa kitörő lelkesedéssel és megkönnyebbüléssel fogadta, első évfordulóján III. Kallixtusz pápa a győzelmi örömhír megérkezésének napját – augusztus 6-át, „Urunk színeváltozása” ünnepét – főünneppé nyilvánította, és a Cum hiis superioribus annis kezdetű imabulla korrekciójában a déli harangszóhoz hálaadó imádságot rendelt.
Pontban délben tálalva
Levesek
kapros túrógaluska
Morzsás grízgombóc, sós karamell
benne főtt zöldségek, csigatészta
A hamburger
A hamburger grillezett, fűszeres marhahúsmassza, lapos, enyhén pogácsa formájú a mi fasírtunkhoz hasonló ételféleség, amelyet zsemle formájú péksüteménybe helyeznek. A gyorséttermek jellegzetes kínálata. Sokan az Amerikai Egyesült Államokhoz kötik a hamburger feltalálását, azonban valójában igen hosszú utat járt be, és három kontinens, Ázsia, Európa és Amerika is szerepet játszott a létrejöttében.
A hamburger húspogácsát egy a Római Birodalom idején élő római étterem-tulajdonos találta fel.
Az orosz nép körében a középkorban a tatárok terjesztették el a nyers, felvagdalt, fűszerezett hús (ma tatárbifsztek) fogyasztását, amely később a német kereskedővárosokba is eljutott, majd egész Európában szétterjedt. Az alapjának másik feléül szolgáló szendvicset John Montagu, Sandwich grófja fedezte fel, aki kenyerek közé tett húst. Ennek speciális változata lett népszerű Németországban és Ausztriában, ahol zsemléket használtak erre a célra. A 19. században aztán a nagy kivándorlási hullámmal került az Amerikai Egyesült Államokba az étel. Mivel Hamburg volt a legforgalmasabb kikötő, ahonnan a kivándorlók útnak indultak, ennek alapján nevezték el. New York városában már a század közepe után elkezdték felszolgálni hamburg steaknek nevezett ételt, vagyis a szintén Hamburgból érkező darált húst, amit sóztak, füstöltek és hagymával, valamint kenyérrel szolgáltak fel. A marhatenyésztés folyamatos növekedése miatt a hús ára egyre csökkent, és a századfordulóra széles rétegek számára elérhetővé vált.
A déli harangozás a keresztények török feletti győzelméért való imádkozásra felhívó déli harangozást elrendelő pápai „Imabulla”, illetve az alig 3 héttel később kivívott nándorfehérvári diadal hírét országszerte követő ünnepi harangozások összekapcsolódásával vált a nándorfehérvári diadal és a török elleni győzelmi imádságra hívó szokássá.
Az 1456. július 22-én kivívott törökök elleni győzelmet, a Nándorfehérvári diadalt, egész Európa kitörő lelkesedéssel és megkönnyebbüléssel fogadta, első évfordulóján III. Kallixtusz pápa a győzelmi örömhír megérkezésének napját – augusztus 6-át, „Urunk színeváltozása” ünnepét – főünneppé nyilvánította, és a Cum hiis superioribus annis kezdetű imabulla korrekciójában a déli harangszóhoz hálaadó imádságot rendelt.
gazdagon
Kézműves hamburger
házi sültburgonya
házi sültburgonya, tanyasi csirkemell, cheddar, grillezett paradicsom, zöldsaláta
Párosan szép az élet
Tálak két fő részére
vegyes haltepertő, irdalt sült ponty, kovászmorzsás süllőfilé, pirított petrezselymes burgonya, fokhagymás helyi tejfel, lecsó
Desszert előtt
Főételek
vajas burgonyapüré
sült burgonya, petrezselyem
sült burgonya, petrezselyem
vajas-erdeigombás házi metélt, pirított mogyoró
vajas burgonyapüré, prosciutta, sajt, alma, tejfölös mártás
roppantott parmezásnos burgonya, baconos ceruzabab, zöldbors-mártás
karikaburgonya, lecsó
Kemencében sült túrós nudli, tejföl
szarvasgomba pesztós spagetti, parmezán
narancs, pirított magvak, parmezán
Választható:
– vaslapon sült csirkemell
– grillezett camambert
Egy könnyed étek is lehet laktató
Saláták
friss szezonsaláta, pirított magvak
friss szezonsaláta, magvak
friss szezonsaláta, magvak
friss szezonsaláta, magvak
a nevünkhöz híven
Halételek
Választható: szegvári harcsa, irdalt ponty, vegyes, Bárka kenyér
rakott túrós csusza, mangalica pörc, friss kapor
spenótos pirított burgonya, vajmártás, mikrozöldségek
petrezselymes burgonya, friss saláta
Bakonyi mártás, házi galuska, tejföl
fokhagymás bagett, mediterrán saláta, pirított magvak
vegyes haltepertő, irdalt sült ponty, kovászmorzsás süllőfilé, pirított petrezselymes burgonya, lecsó, fokhagymás helyi tejfel
aminek mindig marad egy kis hely
Desszertek
fahéjas tejföl, méz
vanilia fagyi, csokoládé öntet, pirított pisztácia
Itallap
Kávék
Ásványvíz
Savas 0,75l
Mentes 0,75l
Limonádék
bodza, maracuja, eper, málna, mangó, zöldalma, levendula
cukormentes változatban is
Alkoholmentes koktélok
Koktélok
Energia ital
Szénsavas italok, gyümölcs levek
Orange
Tonic
citrus mix
Röviditalok
édes, száraz
Csapolt sörök
Palackozott sörök
Nyitva tartás
Hétfő – Csütörtök
12:00 – 22:00
Péntek – Szombat
12:00 – 22:00
Vasárnap
12:00 – 16:00
Cím: 6640 Csongrád,
Andrássy Gy. u. 17/a.
Elérhetőségeink
Kutyabarát Étterem